Connect with us

Šta tražite?

TV

Završen FEDIS: Zlatnom antenom nagrađena serija „Kosti“

Foto: YouTube

Svečanom dodelom nagrada u Domu omladine Beograda završen je 11. međunarodni Festival drama i serija (FEDIS), a tom prilikom su dodeljene Zlatne antene za najbolja TV ostvarenja tokom prethodne godine.

Najboljom TV serijom je proglašena serija „Kosti“, koja je dobila još tri Zlatne antene; za najbolju fotografiju priznanje je pripalo Saši Petkoviću i Draganu Radetiću, za najbolju žensku epizodnu ulogu, Nikolina Friganović je osvojila nagradu „Radmila Savićević“ za ulogu Ljilje, a za najbolju mušku epizodnu ulogu nagrađen je Dragan Mićanović za svoju ulogu Engleza.

Zlatna antena „Ljubiša Samardžić“, koja se dodeljuje za najbolju mušku ulogu otišla je Nenadu Jezdiću za ulogu Kašike u seriji „Vikend sa ćaletom“, ali i za ulogu Baje u seriji „Kamiondžije“.

– Setimo se Gordana Mihića koji nam je ostavio tako dragoceno scenarističko delo i pokrenuo priču o dva potpuno suprotna karaktera koja se sretnu u ljubavi, razumevanju i toleranciji. Kako su one generacije, koje su stvarale neposredno u toku njegovog pisanja bile inspirisane, tako je i ova naša generacija, a siguran sam da će i potonje u njegovom delu naći novu priču i smisao. Želim da poverim da su obe serije nastajale u dobrom raspoloženju, razumevanju i spremnosti da se žrtvujemo jedni za druge. Ovo je logičan i lep epilog saradnje i hvala vam što ste mi omogućili da ovo osećam – rekao je Jezdić u svom govoru.

Najbolju glavnu žensku ulogu odigrala je Mirjana Karanović, a Zlatnu antenu „Milena Dravić“ dobila je za rolu Mirjane Marković u „Porodici“, kojoj je otišlo još jedno priznanje – Vanja Kovačević je nagrađena za najbolju montažu.

Karanović se javila video-porukom iz Švedske i naglasila da je srećna i uzbuđena zbog nagrade, kao i da joj je uloga Mirjane Marković verovatno najteža u životu jer je prvi put igrala biografsku rolu.

Zlatnu antenu za najbolji scenario TV serije dobila je serija „Mama i tata se igraju rata“.

Rediteljki Jeleni Stolici pripala je Zlatna antena za najbolju režiju TV serije „Dvanaest reči“, a i kostimografkinja serije Momirka Bailović je takođe nagrađena Zlatnom antenom.

Zlatna antena dodeljena je i producentskim kućama Telekom/Metro produkcija za najgledaniju seriju u sezoni 2020/21, na osnovu zvaničnog merenja gledanosti kompanije Nilsen – Tajne vinove loze, koja je emitovana na RTS-u i za koju je Zoran Simjanović posthumno dobio priznanje za najbolju muziku.

Glumac Nedim Nezirović dobio je Zlatnu antenu u konkurenciji za glumačko otkrovenje za ulogu Paše u seriji „Klan“.

Zlatnu antenu kompanije Novosti dobili su glumci Milica Milša i Vladan Savić za najpopularniji glumački par u seriji „Igra sudbine“.

Za najpopularniju TV seriju iz regiona prikazanu u Srbiji, Zlatnu antenu dobili su Hrvatska radio-televizija i Nova TV, za seriju „Novine“.

Za sveukupan doprinos televizijskoj produkciji u Srbiji, Zlatna antena je pripala Bogdanu Dikliću, koji je istakao da se raduje što je dobio prestižnu nagradu i da je sa sobom poveo sve ljude sa kojma je radio, od režisera do klapera:

– Oni su sa mnom, ali su mene poturili da primim ovo meni drago priznanje u ime svih njih i u svoje lično ime. Pozdravljam i sve koji su otišli negde drugde, koji više nisu sa nama na ovoj planeti. I njima sam zahvalan jer sam od njih dosta naučio. Da li je dovoljno, ne znam. Hvala svima koji misle da sam ovo zaslužio. Hvala i onima koji to ne misle, oni me stimulišu, pa ću ja da se popravim. Bože zdravlja. Hvala svima koji su mi omogućili da se u ovom trenutku duboko lično i pomalo skriveno osećam časno i pošteno – rekao je Diklić.

Televizijske sezone 2020/21. u našoj zemlji premijerno su prikazane trideset tri TV serije, a u konkurenciji za nagrade Zlatna antena u 12 kategorija bila su sledeća ostvarenja: Vikend s ćaletom, 12 reči, Kaljave gume, Kamiondžije d.o.o., Kosti, Mama i tata se igraju rata, Jedini izlaz, Porodica, Kalkanski krugovi, Tajne vinove loze, Klan, Zlatni dani i Četiri ruže.

Pročitajte i:

Intervju

Jedan od najboljih glumaca sa Eks-Ju prostora, koji je ostavio značajan trag u svetskoj kinematografiji, nakon maestralno odigranih uloga Kolja u "Nečistoj krvi" i...

TV

Nakon Tajkuna, Crne svadbe, Bloka 27, Porodice, produkcijska kuća FireFly, koja trenutno radi na seriji Pad, sprema još veća televizijska iznenađenja.

TV

Dogodovštine omiljenih likova, nastalih iz pera Siniše Pavića, moći ćete da gledate svakog radnog dana, od 20.05 časova, na prvom programu Radio Televizije Srbije.

TV

Serija "Tajne vinove loze" progalšena najgledanijom na 11. međunarodnom festivalu drama i serija.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.