Connect with us

Šta tražite?

Vesti

Završen 15. Kustendorf – „Drvo života“ za Petra Božovića

Nagrada „Zlatno jaje“ pripala je ruskom „Vedrom nebu“ Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

kustendorf
15. Kustendorf Fotografija: kustendorf-filmandmusicfestival.org

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u našoj zemlji, Kustendorf, koji se 15. put održao na Mećavniku, svečano je završen uručenjem nagrade Drvo života Petru Božoviću, dok je priznanje Zlatno jaje, pripalo ruskom kratkometražnom filmu „Vedro nebo„, Igora Coja i Andreja Žamoskovskog.

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica uručio je „nagradu za buduće filmove“ Božoviću koji je pozdravljen dugačkim stojećim ovacijama u bioskopu „Prokleta avlija“ u Drvengradu.

Drvo života ću čuvati. Drvetu je potrebna nega, pre svega voda života. Trudiću se da ovo drvo zalivam, rekao je Božović.

Žiri u kojem su egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i direktor fotografije Ivan Šijak Zlatno jaje 15. Kustendorfa dao je „Vedrom nebu“, sa svečanosti odsutnih ruskih autora, ocenivši da je „svaki aspket ovog filma bio savršen“.

U konkurenciji 15 kratkih filmova mladih autora Srebrno jaje je pripalo delu „Nemački kvalitet/Kolege“ Janisa Aleksandera Kifera iz Nemačke, odsutnog sa festivala, uz ocenu da je uspeo da nasmeje govoreći o jednoj teškoj temi.

Bronzano jaje je zaslužio švajcarski „Ludi ples“ Vanje Viktora Kabira Tongole za „efikasno i upečatljivo ispričanu priču u samo pet minuta“.

Poseban pomen žirija zaslužio je španski „Vučicin totem“ odsutne Veronike Ečegi koja je prikazala „moćnu priču zrelim filmskim jezikom“.

Danski „Beskorisni operski pevači“ Pabla Sereta de Ena zaslužio je nagradu „Vilko Filač„, za izuzetni vizuelni jezik.

 

Pročitajte i:

Vesti

U Domu omladine u Beogradu, 28. i 29. maja, održava se "Plan B", festival društveno angažovanih filmova.

Vesti

Kakva je uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti?

Vesti

Reditelj ostvarenja, Stefan Arsenijević, otkriva da ga je veliki broj nagrada iznenadio.

Vesti

Ostvarenje Dušana Milića počinje sa prikazivanjem u 16 bioskopa u Italiji.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.