Connect with us

Šta tražite?

Filmovi

Srpska pretpermijera filma „Mrak“ na Festu: Pogledajte trejler za psihološki triler u kome glavnu ulogu ima svetski priznata glumica 

Dugoočekivano ostvarenje Dušana Milića, koje je osvojilo nagradu publike na nedavno održanom Filmskom festivalu u Trstu, prikazuje se 26. februara u okviru glavnog takmičarskog programa Festa.

Radnja drame i psihološkog trilera „Mrak“ inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.  Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

– Ovo je priča o zlu koje ne može biti razdvojeno od našeg bića. Moji junaci žive u iskonskom strahu od mraka, od onoga što ih čeka kada padne noć. I posle skoro dvadeset godina od pogroma 2004. Srbi na Kosovu i Metohiji žive u strahu. Mrak je metafora tog straha, izjavio je reditelj Dušan Milić.

Film Mrak

Film Mrak                                                                                         Fotografija: Yana Lozeva

Film „Mrak“, u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, složena je filmska priča o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji u kojoj glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale uloge poverene su Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kent, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočeviću, Slaviši Čuroviću, Slađani Bukejlović. Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

Film Mrak

Slavko Štimac                                                                               Fotografija: Kiril Prodanov

Film „Mrak“ osvojio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru.

Pročitajte i:

Vesti

U Domu omladine u Beogradu, 28. i 29. maja, održava se "Plan B", festival društveno angažovanih filmova.

Vesti

Nagrada "Zlatno jaje" pripala je ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

Vesti

Kakva je uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti?

Vesti

Reditelj ostvarenja, Stefan Arsenijević, otkriva da ga je veliki broj nagrada iznenadio.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.