Connect with us

Šta tražite?

Vesti

Specijalni program 15. Beldocsa – Žena protiv sistema

Kakva je uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti?

Devojke iz kalendara Beldocs
Devojke iz kalendara Fotografija: LoveMartinsen

Uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti biće jedna od centralnih tema specijanog programa „Žena protiv sistema„, 15. Beldocs festivala (koji se od 11. do 18. maja održava na sedam lokacija u Beogradu), a program se realizuje uz podršku Misije OEBS-a i Kancelarije UN Women u Srbiji.

– Filmske autorke, posebno u dokumentaristici, danas su među najsmelijim stvaraocima koji pomeraju granice ove umetnosti. Danas žene svojim hrabrim glasovima svakodnevno osvajaju slobodu, krčeći put ka rodnoj ravnopravnosti. Zato smo ove godine naš specijalni program Beldocs festivala posvetili razbijanju rodnih stereotipa, podržavajući ravnopravnost žena u filmskoj industriji, ali i našem društvu, izjavila je Aleksandra Vušurović, urednica Beldocs specijala, i dodala : „Od prikazivanja žena u holivudskim filmovima, plesnog tima za žene preko 60 godina iz Floride, nesvakidašnjeg života jedne žene u artičkoj tundri, do borbe košarkaškog tima devojčica, naši filmovi u ovom programu daju podršku ženama i razbijaju rodno zasnovane stereotipe“.

Imajući na umu veliki uticaj koji film ima na društvo u celini, od izuzetne je važnosti što ovogodišnji festival u fokus stavlja autentične ženske glasove i žensku perspektivu, ističe Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji.

– Verujem da će gledaoci i gledateljke izaći iz bioskopskih sala inspirasani i ohrabreni da sami pokrenu neke promene u svom okruženju.

Nakon projekcija, biće održana serija panel diskusija sa autorkama, aktivistkinjama, kao i stručnjacima iz raznovrsnih oblasti, sa ciljem produbljivanja tema koje filmovi pokreću. U okviru specijalnog programa biće prikazani sledeći filmovi:

Seks-Kamera-Moć (Brainwashed: Sex-Camera-Power) nezavisne američke rediteljke Nine Menkes (Nina Menkes), koji predstavlja autorkino preispitivanje odnosa između filmskog jezika i kulture mizoginije. Zasnivajući priču na sopstvenom predavanju „Sex & Power: The Visual Language of Oppression“, Menkes nas upoznaje sa rodnim politikama na osnovu kojih nastaje jedan kadar. Referišući na 175 filmskih inserata iz različitih svetskih i holivudskih filmova, ona tvrdi da je seksistički filmski jezik u direktnoj vezi sa seksualnim uznemiravanjem žena, kao i diskriminacijom pri zapošljavanju. Pored toga što informiše, ovo ostvarenje budi osećaj gorčine i nepovratno menja način gledanja i stvaranja filmova.

beldocs

Seks-Kamera-Moć Fotografija: Hugo Wong

Devojke iz kalendara (Calendar Girls) je plesni dokumentarac rediteljskog dua koji dolazi iz sveta plesa i muzike Marie Luavid (Maria Loohufvud) i Lava Martinsena (Love Martinsen). Prateći plesni tim iz Floride koji sačinjavaju žene iznad šezdeset godina, film razbija konvencionalnu sliku „stare dame“ istražujući dubinsku ljudsku potrebu za kreativnošću i prijateljstvom. Biti devojka iz kalendara zahteva posvećenost i strast, ali pruža trideset sestara koje čuvaju leđa. Biti devojka iz kalendara znači ostaviti probleme kod kuće i plesati, ali i suočiti se sa promenama i odvažiti se na testiranje odnosa. Ovo nesvakidašnje ostvarenje o starosti i strasti poziva nas da zaplešemo od srca, pre nego što bude prekasno.

F@ck This Job, ruske rediteljke Vere Kričevske (Vera Krichevskaya) prati ubrzani uspon i pad TV kanala Dožd, jedine nezavisne stanice u Rusiji koja je sve do početka marta 2022. uspevala da preživi Putinov režim. Priča je centrirana oko osnivačice Nataše koja okuplja tim posvećenih novinara i kreće u desetogodišnju borbu za slobodu. Kada se nađu na meti vlade, Nataša postaje „strani agent“ u sopstvenoj zemlji. Ovo ostvarenje oslikava političku situaciju zemlje i strmoglavi pad od stanja poluslobode do totalne izolacije.

beldocs

F@ck This Job Fotografija: Beldocs promo

Jabuka i dve trešnje (Apple and Two Cherries) domaće autorke Mine Petrović prati mladu slovačku vajarku Katku iz Košica. Baveći se pitanjem položaja umetnica u Slovačkoj, ona dolazi u dodir sa sopstvenim istinama, a  svoja bolna traumatična iskustva preobražava u skulpture.

beldocs

Jabuka i dve trešnje Fotografija: Beldocs promo

Podigni lestvicu (Raise The Bar) islandskog reditelja i  glumca Gudžona Ragnarsona (Guðjón Ragnarsson) priča je o devojčicama koje razbijaju društvene i kulturne barijere. Ženski košarkaši tim pohađa intenzivan i kontroverzan program treninga, pod vođstvom neobičnog trenera koji im neprestano „podiže lestvicu“. Tim postiže izvrsne sportske rezultate, a devojke rastu u jake, samostalne individue spremne da promene svet. Ipak, pitanje sa kojim nas film suočava je: „Koliko je svet spreman na promenu?“

beldocs

Podigni lestvicu Fotografija: Beldocs romo

Život Ivane Japtune (Life of Ivanna) Renata Boraja Serana je priča o 26-godišnjoj majci petoro dece koja živi u severozapadnom Sibiru. Suočena sa ubrzanim klimatskim promenama koje prete da joj unište dom, ona odlučuje da napusti tradicionalni način života i emigrira u grad. Pored supruga, nasilnog alkoholičara, prinuđena je na samostalnu borbu, a zarad sopstvene dece Ivana uzima život u svoje ruke. Ovaj dokumentarni film portretiše mladu ženu koja prkosi stereotipima, ali i dekadenciju tradicionalnih patrijarhalnih vrednosti u okruženju gde je život sam po sebi izazov.

Zivot Ivane Japtune Fotografija: Beldocs promo

Panel diskusija „Žena – Kamera – Moć: Feministička kritika filma“ biće održana u četvrtak 12. maja u dvadeset časova u Domu omladine Beograda (sala Amerikana), kao uvod u projekciju filma „Seks-Kamera-Moć“ (21:30, velika sala DOB). Učesnice panela su Mia Bjelogrlić, politikološkinja i producentkinja, Milena Radulović, glumica, i Aleksandra Mališić, novinarka i predstavnica BeFema. Razgovor će moderirati novinarka Marija Šehić.

Nakon filma „F@ck This Job“ koji će u subotu 14. maja biti emitovan na televiziji N1 sa početkom u 20. časova, sledi prenos panel diskusije „Novinarstvo na udaru sistema: Lekcije televizije Dožd„, u kojoj će gostovati Vera Kričevskaja, rediteljka filma.

Nakon filma „Podigni lestvicu“, koji će u nedelju 15. maja biti emitovan na televiziji N1 sa početkom u 20. časova, sledi panel diskusija „Igraj svoju igru: Jednake i slobodne u odrastanju„, a jedna od gošći u studiju biće Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji.

Pročitajte i:

Vesti

U Domu omladine u Beogradu, 28. i 29. maja, održava se "Plan B", festival društveno angažovanih filmova.

Vesti

U drugoj sezoni "Beležnice profesora Miškovića" glumac tumači silnog vojskovođu.

Vesti

Nagrada "Zlatno jaje" pripala je ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

Vesti

Reditelj ostvarenja, Stefan Arsenijević, otkriva da ga je veliki broj nagrada iznenadio.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.