Connect with us

Šta tražite?

Vesti

Sedam domaćih filmova takmiči se na Beldocsu

Predstavljamo sedam ostvarenja domaćih dokumentarista u konkurenciji za festivalske nagrade.

Beldocs
Konferencija povodom otvaranja Beldocsa Fotografija: Beldocs promo

Danas je održana konferencija za medije na kojoj su se predstavili autori Srpskog takmičarskog programa 15. festivala Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs. U okviru ove takmičarske selekcije biće prikazano sedam domaćih filmovaMuzej revolucije Srđana Keče, Bez Luke Papića, Jabuka i dve trešnje Mine Petrović, Pejzaži panonske paprati Marka Cvejića, Proleće Viktora Horvata, Ruku mojeju Koštane Banović i Prilagođeni Dejana Petrovića.

Pored ovih filmova još pet ostvarenja (i još jedan film u kome je Srbija manjinski koproducent), biće prikazano u ostalim programima festivala.

Čast da otvori 15. Beldocs pripala je filmu Muzej revolucije Srđana Keče, nastalom u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom, koji je u minuloj godini sa ogromnim uspesima prikazivan na festivalima IDFA u Holandiji, Human Rights Film Festival u Zagrebu, Trieste Film Festival u Italiji, Crossing Europe u Lincu, Hot Docs u Torontu, The Guadalajara International Film Festival u Meksiku i drugima. Srđan Keča će doći direktno na otvaranje festivala, a sada se uključio online iz Amerike i tim povodom izjavio: „Početna tačka je prostor u središtu Beograda, jedan podrum od 4000 kvadrata. Sad ga znaju kao prostor na kojem bi trebalo da se izgradi nova zgrada Beogradske filharmonije. A nekada je planirano da se tu izgradi jedan od najvećih muzeja na prostoru bivše Jugoslavije. Kako se ta ideja više ne spominje, a u tom prostoru su živeli neki ljudi, želeo sam da pokažem njihove male istorije i velike istorije koje mi stalno brišemo.“

 

Pročitajte i:

Vesti

U Domu omladine u Beogradu, 28. i 29. maja, održava se "Plan B", festival društveno angažovanih filmova.

Vesti

Nagrada "Zlatno jaje" pripala je ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

Vesti

Kakva je uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti?

Vesti

Reditelj ostvarenja, Stefan Arsenijević, otkriva da ga je veliki broj nagrada iznenadio.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.