Connect with us

Šta tražite?

Vesti

Počinje sedmi Festival subverzivnog filma

U Domu omladine u Beogradu, 28. i 29. maja, održava se „Plan B“, festival društveno angažovanih filmova.

festival subverzivnog filma
Festival Subverzivnog filma Fotografija: Promo

Festival subverzivnog filma „PLAN B“ nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Ova manifestacija, koja se održava 28. i 29. maja, predstaviće ostvarenja koja kritički preispituju uspostavljene društvene norme, dovode u pitanje prihvaćene poltičke istine, istorijske narative, kulturne i socijalne identitete, a za cilj ima da publici predstavi kvalitetan, angažovan i alternativan filmski pogled na svet i dešavanja oko nas, o kojima uglavnom slušamo iz prizme mainstream medija, kao i da podstakne gledaoce da sebi postave pitanje: šta je ono što mi možemo da uradimo kako bismo pozitivno uticali na svet oko nas i sopstene živote?

Sedmo izdanje festivala „Plan B“ prikazaće tri dokumentarna ostvarenja autora Danila – Lole Ilića, filmskog reditelja, montažera, scenariste i producenta, koji živi i radi u Puli. Najpoznatiji je kao autor dugometražnih dokumentarnih filmova „Prašina svakodnevnog života“, „143°“, „Mapa puna snova“, „Erik“, „Tko se tuče, taj se voli?“, ali i kao autor dugih i kratkometražnih igranih filmova.  Autor je brojnih promotivnih videa, reklama i muzičkih spotova. Sa svojim filmovima učestvovao je na uglednim domaćim i međunarodnim festivalima, na kojima je bio istican i nagrađivan za svoj rad.

Filmovi koji će biti prikazani na festivalu „Plan B“ su različitih društvenih tematika, ali svaki je na svoj način angažovan i podstiče na delovanje; daje prikaz na koji se način možemo uključiti i sagledati društvo iz druge perspektive. O ovim temama Danilo – Lola Ilić će i razgovarati sa publikom, na predavanju u okviru festivala, a dr Ivana Kronja, kroz tribinu „Angažman u postjugoslovenskom filmu„, uobličiće priču o angažovanom filmu kroz istorijski presek, te publici prezentovati potencijale koji se kroz medij filma mogu dostići.

U završnici festivalskog programa publika će moći da pogleda izbor dokumentarnih filmova koji su početkom godine realizovani u Domu omladine Beograda, u sklopu radionice dokumentarnog filma prestižne francuske škole Ateljea Varan iz Pariza.

Festival „Plan B“ organizuje se uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pročitajte i:

Vesti

Nagrada "Zlatno jaje" pripala je ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

Vesti

Kakva je uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti?

Vesti

Reditelj ostvarenja, Stefan Arsenijević, otkriva da ga je veliki broj nagrada iznenadio.

Vesti

Ostvarenje Dušana Milića počinje sa prikazivanjem u 16 bioskopa u Italiji.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.