Connect with us

Šta tražite?

Filmovi

Počelo snimanje špijunskog trilera „Vera“, sa Jovanom Stojiljković u glavnoj ulozi

Film Nedeljka Kovačića inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki iz vremena Drugog svetskog rata.

Jovana Stojiljković
Jovana Stojiljković kao Vera Fotografija: Film "Vera"/GFC (promo)

Počelo je snimanje celovečernjeg igranog prvenca Nedeljka Kovačića, „Vera“, špijunskog trilera sa elementima melodrame, koji je inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić (1919–1944), špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, a koju su nazivali „srpskom Mata Hari„.

Film se drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u muškom svetu – kako tradicionalnom balkanskom, tako i profesionalnom špijunskom. Otuda je Vera pre svega – ženski film, priča o ženi u muškom svetu, i po tome je relevantan za savremeni trenutak: reč je o priči koja je moguća i aktuelna čak i danas, posle više od 70 godina. U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.

Viktor Savić

Viktor Savić u filmu „Vera“ Fotografija: GFC/Promo

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri. Rođena iz nerazjašnjenog odnosa njene majke sa četničkim vojvodom, Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja koja joj u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen. Kao ni glavna junakinja, ni film Vera ne zauzima ideološke strane – pričajući o istoriji iz ugla jedne neobične individualne sudbine, podseća gledaoca kako stvari nikada nisu ni crno-bele ni onakve kakve su opisane u udžbenicima istorije, kao i da u vihoru istorijskih okolnosti pojedinci biraju različite životne puteve koji nemaju toliko veze s njihovim moralom, a još manje s političkim uverenjima, koliko s privatnim ps ihološkim dramama.

Film Vera

Vladimir Aleksić u filmu „Vera“ Fotografija: GFC/Promo

Reditelj je Nedeljko Kovačić, koji je, uz Kristinu Đuković, i autor scenarija, nastalog prema ideji Danke Milošević. Glumačku podelu predvodi Jovana Stojiljković, koja tumači naslovnu ulogu, a uz nju glume Petar Zekavica, Viktor Savić, Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Nikola Kojo, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimič (Jack Dimich). U planu je i serija od 10 epizoda, koja nastaje u saradnji sa RTS-om. Film nastaje pod okriljem kuće producentske kuće GFC. Snimanje bi trebalo da traje do petog jula ove godine, u Beogradu i Topoli, kao i na Avali i Kosmaju.

Pročitajte i:

Vesti

Glumica trenutno snima treću sezonu serije "Dug moru", a nedavno smo je gledali u ostvarenju Nikole Koja, "Čudne ljubavi".

TV

Nova porodična serija "U klinču", nastala po ideji producenata Miloša Avramovića i Aljoše Ćeranića, a u režiji Danila Bećkovića i Nebojše Radosavljevića, sa emitovanjem...

Intervju

Jedna od najdarovitijih domaćih glumica priča o projektu "Ona se budi" i otkriva kakva je njena sledeća uloga na filmu.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.