Connect with us

Šta tražite?

Vesti

Petnaesti Kustendorf: Nagrade za Petra Božovića i Tonija Servilja

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u našoj zemlji, održava se od 6. do 10. maja, u Drvengradu.

kustendorf
Fotografija: Kustendorf/Promo

Petnaesti Kustendorf održava se od 6. do 10. maja u Drvengradu, a prema rečima osnivača, reditelja Emira Kusturice, ove godine će dva najznačajnija priznanja, „Drvo života„, biti dodeljena glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilju, glavnom junaku filma „Velika lepota“ Paula Sorentina.

Festival se održava pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja„,  povodom stogodišnjice od rođenja režisera Pjera Paola Pazolinija, a ova rečenica replika je iz njegovog kratkometražnog filma „Šta su to oblaci“ koji će biti prikazan u okviru programske celine „Retrospektiva velikana“.

U takmičarskom programu naći će se 13 igrana i dva dokumentarna filma iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Potrugala, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

U okviru programa „Savremene tendencije“ biće prikazni filmovi nagrađivanih reditelja sa Kanskog festivala poput ostvarenja „Heroj“ Asgara Farhadija, zatim „Perje“ Omara El Zohairija, „Povest o mojoj ženi“ Ildiko Enjedi, „Jedna sekunda“ Džanga Jimoua, kao i „Freda“ rediteljke Žesike Ženei sa Haitija. Zohairi, Zadra i Ženei biće gosti festivala, dok će Farhadi održati onlajn radionicu.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa. To su filmovi Ivana Bakrača „Posle zime“, „Murina“, hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, i film „#dogpoopgirl“, rumunskog reditelja Andreja Huculejaka.

Poseban kuriozotet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka 1921. godine.

 

 

 

 

Pročitajte i:

Vesti

Nagrada "Zlatno jaje" pripala je ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

Vesti

Prvi dugometražni igrani film Ivana Bakrača domaću premijeru imao je na Festu.

Filmovi

Nakon svetske premijere u Karlovim Varima pred beogradsku publiku, u glavnom takmičarskom programu Festa, stiže generacijski film o ljubavi i prijateljstvu.

Filmovi

U programu novog australijskog filmskog festivala našle su se koprodukcije iz našeg regiona.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.