Connect with us

Šta tražite?

Vesti

„Pejzaži otpora“ u selekciji festivala CineMed

Dokumentarni film marte Popivode „Pejzaži otpora“ našao se u selekciji festivala CineMed, koji se održava u Montpeljeu.

Foto: YouTube

U zvaničnom programu, u selekciji dokumentarnih ostvarenja 43.  Međunarodnog filmskog festivala CineMed u Monpeljeu, našao se film „Pejzaži otpora“ autorke Marte Popivode.

Film je nastao u koprodukciji Srbije sa Francuskom, a prva projekcija u Monpeljeu je zakazana za nedelju, 17. oktobar, dok će naredna projekcija biti 20. oktobra.

Fim „Pejzaži otpora“ beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabeležene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gde živi sa mužem i mačkom. Kao sjajna pripovedačica, Sonja je u stanju da priča o događajima iz prošlosti bez “naknakne pameti”, čime nas direktno prenosi u tu specifičnu atmosferu i način razmišljanja koji su iznedrili antifašistički otpor u Jugoslaviji. Puštamo njenu priču da putuje kroz vreme, ka telima novih generacija, sugerišući da je uvek moguće misliti i vršiti otpor.

Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović. Scenario i režiju filma potpisuje Marta Popivoda, a na scenariju i dramaturgiji radila je Ana Vujanović.

Osim ovog filma, u selekciji CineMeda našao se i film „Banović Strahinja“ reditelja Stefana Arsenijevića.

Pročitajte i:

Kritika

"Popivoda i koautorka Ana Vujanović izvajale sinematski spomenik lično-političkoj izdržljivosti/istrajnosti"

Filmovi

Četrnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji će biti održan od 9. do 16. septembra, predstaviće u srpskom takmičarskom programu sedam najnovijih dugometražnih dokumentarnih filmova...


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.