Connect with us

Šta tražite?

Trejleri

Nije loše biti čovek: Omaž muzičarima, čestitim ljudima i psima

Kovačević je ponovo seo u rediteljsku stolicu.

Nastao po scenariju i u režiji Dušana Kovačevića, film „Nije loše biti čovek“ se zasniva na popularnoj pozorišnoj predstavi „Kumovi“.

Posle pauze od 17 godina, koliko je proteklo od njegove režije filma „Profesionalac“, Kovačević je ponovo seo u rediteljsku stolicu, te u svom maniru, na tragikomičan način, postavio pitanje reinkarnacije.

https://www.instagram.com/tv/CULASS1ozXp

Radnja filma prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković), koji je zbog smanjenja broja učenika u muzičkoj školi u kojoj je radio, ostao bez posla. Na putu ka kući prolazi kroz park i sreće psa sa kojim formira posebnu vrstu prijateljstva. Osim profesorove, pratimo sudbine još oko 20 likova i načine na koji se njihovi životi prepliću.

Pored Ćetkovića, uloge tumače i Branka Katić, Hristina Popović, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Andrija Milošević, Srđan Todorović, Mira Banjac, Mlian Gutović i mnogi drugi, dok je muzičarka Lena Kovačević ostvarila svoj glumački debi.

Prema rečima reditelja, ovaj film je omaž muzičarima, čestitim ljudima i psima, te dodaje:

– Od postanka sveta pa do dana današnjeg, svaki čovek se bar jednom upitao ima li života posle smrti. Postoji li neka nada da se još jednom pojavimo u ovom svetu i vidimo sve one koje smo voleli? Da li ćemo ovaj svet, možda, videti još jednom očima nekog drugog živog bića? I da li ćemo u tom nekom novom životu ispraviti greške učinjene za vreme ovog života? Filmska priča \“Nije loše biti čovek\“ daje jedan od mogućih odgovora u vidu reinkarnacije koja je inače prisutna u religijama, verovanjima i običajima mnogih naroda. Neko će u ovu tragikomičnu priču poverovati, neko će je gledati sa osmehom, ali će svi sigurno sa pritajenom nadom očekivati da naš ovozemaljski kraj nije večiti kraj, da postoji neka nada za još jednim životom. Moj film je pokušaj odgovora na dva egzistencijalna pitanja. Prvo je: Ima li života posle smrti? i drugo: Ima li života pre smrti?

Film je nastao u koprodukciji Luksemburga, Hrvatske i Makedonije, a bioskopsku premijeru će imati 9. decembra.

Pročitajte i:

Vesti

Najnoviji film Dušana Kovačevića zasnovan je na radnji kultne predstave "Kumovi", Zvezdara teatra.

Filmovi

Kultni film “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana bez premca je jedan od nosećih stubova jugoslovenske kinematografije.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.