Connect with us

Šta tražite?

Filmovi

„Mrak“ Dušana Milića na 33. Filmskom festivalu u Trstu

Psihološki triler „Mrak“ domaća publika imaće priliku da pogleda na predstojećem Festu.

Foto: Kiril Prodanov/Promo

U okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova na predstojećem Filmskom festivalu u Trstu, premijeru će imati i film „MrakDušana MIlića. Festival traje od 21. do 30. januara, a projekcija „Mraka“ zakazana je za 23. januar.

Radnja psihološkog trilera Dušana Milića, nastalog u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, dešava se u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. Glavna junakinja je srpska devojčica Milica koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, živi u stalnom strahu sa majkom i dedom. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…Osim scenariste i reditelja Dušana Milića, ekipu filma čine direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis, kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna), a igraju Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović i drugi. Producentkinja filma je Snežana van Houvelingen, a na „Mraku“ su sarađivale kuće Film Deluxe International, This and That Productions, Firefly productions, Space Rocket Nation, A_Lab, RFF International i GRAAL Films. Nastanak filma podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Eurimaž i drugi.

Film „Mrak“ biće prikazan pred domaćom publikom u okviru takmičarskog programa predstojećeg Festa, koji se održava od 25. februara do 6. marta.

Pročitajte i:

Vesti

Ostvarenje Dušana Milića počinje sa prikazivanjem u 16 bioskopa u Italiji.

Vesti

Danska zvezda srpskog porekla, glumica Danica Ćurčić, koja u filmu igra jednu od glavnih uloga, dobila je plaketu Jugoslovenske kinoteke.

Filmovi

Dugoočekivano ostvarenje Dušana Milića, koje je osvojilo nagradu publike na nedavno održanom Filmskom festivalu u Trstu, prikazuje se 26. februara u okviru glavnog takmičarskog...

TV

Nagrađivana serija Dalibora Matanića kreće sa emitovanjem 19. februara, na prvom kanalu RTS-a, a osim Štimca, tu su i Jovana Stojiljković i Goran Bogdan.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.