Connect with us

Šta tražite?

Video

Kako se „Novi Boj na Kosovu“ razlikuje od starog? Goran Nikolić nam govori o filmu „Heroji“

„Mislim da se maltene po svakom zamislivom aspektu razlikuje. Kod Šotre je fokus na bici samoj… “ kaže Goran Nikolić o poređenju svog filma „Heroji“ sa filmom „Boj na Kosovu“ iz prošlog veka.

„Mislim da se maltene po svakom zamislivom aspektu razlikuje. Kod Šotre je fokus na bici samoj… „ kaže Goran Nikolić o poređenju svog filma „Heroji“ sa filmom „Boj na Kosovu“ iz prošlog veka.

Tema ista, ali realizacija prilično različita.

„Ja sam pokušao da se bavim atmosferom jedne zemlje i dva lika i da uđem u njihovo stanje svesti. Da se bavim malo intimnijom pričom. Hteo sam da ispričam univerzalnu priču, koja bi mogla i danas da se smesti,“ objasnio je.

„Pokrio sam period koji se dešava nekih mesec i po, dva, posle bitke, o čemu skoro da nema bitnijih podataka, a opet, zanimao me je i mitološki aspekt priče. Želeo sam da i običnim ljudima dam mitski karakter i uzdignem ih na nivo junaka, ali ne i da se bavim junacima kao što su Miloš Obilić ili Vuk Branković, oko kojih su ljudi i danas podeljeni. Šta je bilo posle? Zanimala me je ta „happily (n)ever after“ priča, taj mali trenutak u vremenu srpske istorije, a opet sam hteo da ispričam nešto što je suštinski, u čemu svako može da se pronađe. Pozadinska priča filma možda jeste velika bitka i veliki trenuci iz naše istorije, ali ipak, on slika „male“ ljude i njihovu, nazovimo to tako, „malu“ priču, a to je priča svih nas,“ rekao nam je Nikolić nedavno u intervjuu.

Pročitajte i:

Intervju

Reditelj filma "Heroji" otkriva ko mu je preneo ljubav prema filmu i koje ostvarenje je bilo ključno da se opredeli za režiju.

Vesti

Žiri jubilarnog Festa posebno je istakao ostvarenje Gorana Nikolića, kao "putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove".

Video

Da se u filmu Heroji, koji je sada bioskopima, pazilo na svaki detalj, govori i činjenica da Nikolić nije snimao nebo kada je na njemu...

Video

"U nekom širem smislu, to je bio jedan krvavi i mračan korak ka oduzimanju slobode," kaže reditelj filma "Heroji".


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.