Connect with us

Šta tražite?

Filmovi

Horor film snimljen u Srbiji u glavnoj selekciji festivala „Sandens“

U pitanju je natprirodni horor triler „You Won’t Be Alone“

Noomi Rapace stars as "Bosilka" in director Goran Stolevski's YOU WON'T BE ALONE, a Focus Features release. Credit: Branko Starcevic / Focus Features

Film You Won’t Be Alone, koji je u potpunosti snimljen u Srbiji, biće prikazan u glavnoj selekciji Filmskog festivala Sandens 2022. Svetska premijera filma biće 28. januara 2022. godine.

U filmu glume: Noomi Rapace (The Girl With The Dragon Tattoo), dobitnica nagrade BAFTA, rumunska glumica Anamaria Marinca (4 Months), Alice Englert (Ratched), Carloto Cotta (Tabu), Félix Maritaud (Sauvage), Sara Klimoska (film Milča Mančevskog „Vrba“) kao i srpski glumci: Dobrila Stojnić, Đorđe Mišina, Đorđe Živadinović Grgur, Sofija Jeremić, Marija Opsenica, Mladen Vuković i mnogi drugi. Reditelj i scenarista Goran Stolevski je iz Australije, ali je rođen u Makedoniji.

Producenti filma su Kristina Ceyton (The Babadook and The Nightingale) i Sam Jennings (Cargo) kao i producenti iz Srbije Jonathan English i Nataša Ivić.

Više od 150 srpskih filmskih radnika bilo je deo snimanja ovog filma, uz vođstvo lokalne produkcije iz Srbije, Balkanic Media. Deo srpske ekipe činili su: umetnička direktorka Jovana Mihajlović, set dekoraterka Mina Burić, kostimografkinja Sladjana Perić-Santrač, menadžer lokacije Stefan Todorović i mnogi drugi.

Snimanje u Srbiji privuklo je produkciju filma zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz operativno vođenje Filmskog centra Srbije. Film je uspešno izvršio povraćaj sredstava što je činilo važan deo finansiranja.

Ovaj natprirodni horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700 m nadmorske visine na Staroj planini. Pokrevenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive. Svi stanovnici, zajedno sa predsednikom sela Slavkom Kostadinovićem pomagali su filmskoj ekipi svakog dana od ranog jutra. Stanovnici sela su dozvoljavali ekipi filma da koristi za snimanje njihove kuće, štale, livade i šume tako da je gostoprimstvo i toplina tih ljudi bila veoma značajna za rad na ovom filmu.

Jonathan English iz Balkanic Media je rekao: “Razmotrili smo preko 100 sela u čitavoj Srbiji i na kraju smo se odlučili za Pokrevenik kao ključnu lokaciju filma. To je izuzetno i predivno mesto, sa mnoštvom očuvanih starih kuća i prelepom prirodom. Imali smo veliku sreću da sarađujemo sa predsednikom sela, gospodinom Kostadinovićem, kao i sa porodicama koje žive u Pokreveniku, a koji su pružili neverovatnu podršku za snimanje filma. Kako svaka produkcijska ekipa može uneti pometnju, naš cilj je bio da uvek imamo ekološki pristup i da film ostavi što je manje moguće svojih otisaka.”

Tokom pripreme i snimanja filma, ekipa je oko pet meseci radila i živela oko Pokrevenik sela. Veliki deo budžeta za snimanje potrošen je u toj oblasti i, u znak zahvalnosti za svu velikodušnost prema ljudima koji tamo žive, produkcija je renovirala kuće i štale koje su bile stare i ruinirane, kao i staru zgradu ambulante i pristupni put ka selu.

Cela ekipa je veoma ponosna na dostignuće napravljeno u ovom starom i jedinstvenom selu, kao i na to što je bila prva produkcija koja je snimala film u Pokreveniku. Osim u Pokreveniku, film je sniman na još nekoliko izvanrednih lokacija na Staroj planini, kao što su reke Pakleštica i Visočica, vodopad Tupavica, a takođe je snimljena značajna scena u Petničkoj pećini kod Valjeva.

Ovaj međunarodni film je pokazao da postoje mnogobrojne mogućnosti u Srbiji za snimanje filmova i izvan Beograda sa izuzetnim lokacijama poput Stare planine. Ovaj film nije imao samo ekonomsku vrednost, već i ekološku, filantropsku i promotivnu za Staru planinu i Srbiju.

Pročitajte i:

Filmovi

Sci-fi, horor - triler Gorana Stolevskog, You Won't Be Alone, nahvaljen od strane kritičara na Sandensu. Pored Numi Rapas, u ovom ostvarenju igraju i...


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.