Connect with us

Šta tražite?

Svet

Film „Znaci života“ proglašen za najbolji kratki dokumentarni film u Kanu

Film reditelja Marka Nikolića na festivalu Cannes Shorts.

Fotografija: Znaci zivota promo

Film potrage za sudbinom odavno napuštenih hotela u Srbiji, „Znaci života“ Marka Nikolića, kombinacijom vizuelno i istorijsko-narativnih elemenata otkriva da se u nekada punim hodnicima i salama hotela  još uvek kriju snažni znaci života. Publiku kroz napuštena zdanja vode njihovi bivši zaposleni, a njihova sudbina je metafora stanja u kojem se naše društvo nalazi, pričaju autori ovog ostvarenja. Film se završava utihnućem nabujalih znaka života i pokušajima disanja, uz neizrečeno pitanje – šta dalje? Da li ih eutanazirati, zadati coup de grâce, skratiti im muke ili pokušati da se ova „bića“ ožive, omogućiti im da ispunjavaju svoju životnu svrhu? Da li bismo produžavanjem, obnovom nijhovih života vratili bar deo onoga što nam toliko danas nedostaje? Ovaj film prikazuje lepšu prošlost u nadi da će budućnost biti bolja prema nama nego sadašnjica.

Film je podržao Filmski centar Srbije, a tu je i podrška Turističke organziacije grada Loznice, A.D. Planinke i Eternal Glory d.o.o. Ekipu filma čine reditelj i montažer Marko Nikolić, direktor fotografije Obrad Kokotović, Janja Lončar kompozitorka, Miloš Drobnjaković dizajner zvuka, Nebojša Miljković producent. Film, koji traje 34 minuta, nastao je pod okriljem kuće Ludovico Films. Premijera filma u Srbiji se očekuje na nekom od narednih festivala u zemlji, a ekipa se nada domaćoj premijeri na festivalu BelDocs, piše FCS.

 

Pročitajte i:

Vesti

Film "Muzej revolucije" na samom početku Beldocsa, koji se ove godine održava od 11. do 18. maja.

Vesti

Jubilarni festival Beldocs biće održan od 11. do 18. maja i premijerno će u našoj zemlji prikazati nagrađivane dokumentarne filmove koji dolaze sa velikih...

Vesti

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu biće održan od 29. marta do 2. aprila, u Domu omladine Beograda, koji je i...

Vesti

Jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.