Connect with us

Šta tražite?

Vesti

Film „Mrak“ Dušana Milića dobio dve prestižne nagrade na Festu

Danska zvezda srpskog porekla, glumica Danica Ćurčić, koja u filmu igra jednu od glavnih uloga, dobila je plaketu Jugoslovenske kinoteke.

mrak
Film Mrak Fotografija: Yana Lozeva

Na upravo završenom Festu ostvarenje Dušana Milića dobilo je dve prestižne nagrade. Sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić,  koja tumači glavnu žensku ulogu, dobila je plaketu Jugoslovenske kinoteke, a filmu „Mrak“ žiri kritičara dodelio je nagradu „Nebojša Đukelić“.

Danica Ćurčić

Danica Ćurčić i Jugoslav Pantelić Fotografija: FEST/CEBEF

Film, čija je radnja inspirisana istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu, svoju pretpremijeru imao je u okviru glavnog takmičarskog programa. Ovo ostvarenje obrađuje životnu priču srpske porodice koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

Danica Ćurčić

Danica Ćurčić i Jugoslav Pantelić Fotografija: FEST/CEBEF

Mrak je srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija i u pitanju je složena filmska priča o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji u kojoj glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić. Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviu Parenti, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kentu, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočeviću, Slaviši Čuroviću, Slađani Bukejlović. Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor Kristian Eidnes Andersen.

Pročitajte i:

Vesti

U Domu omladine u Beogradu, 28. i 29. maja, održava se "Plan B", festival društveno angažovanih filmova.

Vesti

Nagrada "Zlatno jaje" pripala je ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

Vesti

Kakva je uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti?

Vesti

Reditelj ostvarenja, Stefan Arsenijević, otkriva da ga je veliki broj nagrada iznenadio.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.