Connect with us

Šta tražite?

Kritika

Dodela nagrade „Nebojša Popović“ filmskom kritičaru Srđanu Vučiniću

Dobitnik nagrade „Nebojša Popović“ za 2020. godinu za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture je filmski kritičar Srđan Vučinić, a nagrada će mu biti dodeljena sutra na svečanosti u Dvorani Kulturnog centra.

Žiri u sastavu Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik), Srdan Golubović, reditelj i Ivan Velisavljević, filmolog (članovi), obrazložio je svoju jednoglasnu odluku:

– Sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma i organizator jedinstvenih tribina, Srđan Vučinić je konzistentnošću kritičke misli i estetičkog stava, koji u potpunosti afirmiše film kao autorstvo i umetnički čin, istrajavao na svom kreativnom credu. U eri svekolike komercijalizacije, Vučinić je svojim preferencijama udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom.

Srđan Vučinić (1970) je filmski kritičar, autor velikog broja tekstova o filmu i književnosti u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima, mesečnicima i knjigama, umetnički direktor Festivala autorskog filma i veliiki poznavalac filmske umetnosti, koji svojim raznovrsnim i posvećenim delovanjem značajno doprinosi njenoj popularizaciji zasnovanoj na najvišim vrednostima.

Povodom dodele nagrade, u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizuje se i Filmski maraton, a selektor programa je dobitinik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2019. godinu – Miroljub Stojanović.

Filmovi koji će biti na programu ovog filmskog maratona su “Skver” Rubena Estlunda, “Izgaranje” Li Čang Donga, “Bilo jednom u Holivudu” Kventina Tarantina i “Demon pod reflektorima” Nikolas Vinfing Refna.

Godišnju nagradu „Nebojša Popović“, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture dodeljuju Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Festival evropskog filma Palić, Festival autorskog filma, Fond B92/Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio.

Pročitajte i:


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.