Connect with us

Šta tražite?

Vesti

Četiri nagrade filmu „Banović Strahinja“ na festivalu u Los Anđelesu

Reditelj ostvarenja, Stefan Arsenijević, otkriva da ga je veliki broj nagrada iznenadio.

Foto: Strahinja Banović/Maja Medić (promo)

Na upravo završenom 17. Festivalu filmova Jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu, film „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića osvojio je čak četiri nagrade. Glavni festivalski žiri nagradio je Arsenijevićevo ostvarenje Specijalnim priznanjem, Udruženje „Film bez granica“ dodelilo je „Strahinji“ Nagradu MOZAIK Bridging The Borders, a ova uzbudljiva ljubavno-socijalna drama osvojila je i nagradu publike. Arsenijevićevom filmu pripalo je i novoustanovljeno priznanje BARCO Tech Prize, koju tehnološki gigant Barco, specijalizovan za digitalnu filmsku sliku i laserske tehnologije, dodeljuje u uslugama.

– Žao mi je što zbog obaveza nisam mogao da prisustvujem Festivalu. Do mene su dolazili glasovi o odličnom prijemu našeg filma, javljali su se novinari za intervjue, ali ovoliki broj nagrada me je zatekao i prijatno iznenadio. Meni, naravno, najviše znači nagrada publike. Srećan sam što naš film uspeva da izazove emocije u svim krajevima sveta, pa i u centru američke filmske industrije, izjavio je reditelj Stefan Arsenijević povodom nagrada.

Stefan Arsenijević

Stefan Arsenijević Foto: Igor Prusac

Zbog velikog interesovanja, „Strahinja Banović“ je imao i dodatnu projekciju poslednje večeri festivala, koji je ove godine predstavio 63 filma u različitim takmičarskim programima, što je najveći broj do sada. Misija festivala je da prezentuje filmsko stvaralaštvo i kulturu Jugoistočne Evrope američkoj publici i holivudskoj industriji, a brojne projekcije pratile su diskusije, okrugli stolovi i radionice.

Prošle nedelje, „Strahinja Banović“ osvojio je Specijalno priznanje žirija i u Nemačkoj, na 22. Festivalu Centralno i istočnoevropskog filma goEast u Visbadenu, do sada je učestvovao na više od 20 festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, i osvojio je ukupno 16 prestižnih nagrada.

Pročitajte i:

Vesti

U Domu omladine u Beogradu, 28. i 29. maja, održava se "Plan B", festival društveno angažovanih filmova.

Vesti

Nagrada "Zlatno jaje" pripala je ruskom "Vedrom nebu" Igora Coja i Andreja Žamoskovnog.

Vesti

Kakva je uloga filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti?

Vesti

Ostvarenje Dušana Milića počinje sa prikazivanjem u 16 bioskopa u Italiji.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.