Connect with us

Šta tražite?

Filmovi

„Bilo jednom u Srbiji“ započeo bioskopski život: Pogledajte kako je izgledao život u „srpskom Mančesteru“ između dva svetska rata 

I kako Sloboda Mićalović „od urokljive devojke postaje cvet“. 

Film „Bilo jednom u Srbiji“ započeo je svoj bioskopski život. Beogradska premijera ostvarenja koje kao reditelj potpisuje Petar Ristovski, a kao autor i producent Zvonimir Šimunec, održana je desetog marta.  Deo odlične glumačke postave čine Viktor Savić, Teodora Ristovski i Sloboda Mićalović, a od ideje do realizacije priče u kojoj glavnu ulogu zapravo ima jedan grad – Leskovac, prošlo je deset godina.

Radovan Vujović, Viktor Savić

Radovan Vujović i Viktor Savić Fotografija: Bilo jednom u Srbiji/Promo

Na konferenciji za štampu povodom premijere filma, njegov idejni tvorac Zvonimir Šimunec je rekao: „Kad se ode u Leskovac, to je kao da se ode u neku banju gde se ljudi samo smeju, gde su problemi uvek sa strane i gde se živi radi života. Mislim da smo to u nekoj liniji filma uspeli da pokažemo. U jednom trenutku sam čuo priču o srpskom Mančesteru i da je Leskovac na velikim svetskim izložbama dobijao nagrade priznate u svetu koje su se dodeljivale gradovima koje prosperitetom i industrijom liče na Mančester. Leskovac ima viška istorije i zaista se nadam da će neko snimiti nastavak industrijalizacije ovog grada.

Bilo jednom u Srbiji

Teodora Ristovski i Radovan Vujović Fotografija: Bilo jednom u Srbiji/Promo

Za vreme i posle Prvog svetskog rata, dva mladića i dve devojke iz Leskovca – Cone i Dine, i Zorka i Ružica, imali su različite sudbine. Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole. Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je naučio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha. Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka“ koji su osetili u „velikom svetu“, dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac. Dine u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone svojoj verenici Zorki, koja posle pet godina čekanja, nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta. Cone će pokušati da vrati svoju staru ljubav, a Dine da svoju novu ljubav pronađe. I tako počinje borba „starog“ i „novog“, u svakom smislu. Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi.

Bilo jednom u Srbiji

Radovan Vujović i Tedora Ristovski Fotografija: Bilo jednom u SRbiji/Promo

Glavne uloge tumače Viktor Savić (Cone), Radovan Vujović (Aćim Prokić), Teodora Ristovski (Zorka) i Sloboda Mićalović (Ružica), dok su ostale poverene Nemanji Oliveriću, Zoranu Cvijanoviću, Predragu Mikiju Manojloviću, Draganu Petroviću Peletu, Miri Banjac, Boži Marjanoviću, a Ivanu Bekjarevu je ovo bila poslednja uloga.

Pročitajte i:

Vesti

Goran Šušljik, glumac i producent, otkriva koga ćemo od poznate ekipe videti u novoj ekranizaciji romana Dobrice Ćosića.

Filmovi

Film Nedeljka Kovačića inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki iz vremena Drugog svetskog rata.

Filmovi

U programu novog australijskog filmskog festivala našle su se koprodukcije iz našeg regiona.

Intervju

Njegovo je ime nezaobilazno u serijama i filmovima koje se snimaju poslednjih godina na našim prostorima.


Projekat finansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja

Copyright © 2021 - 2022. Prva klapa. Sva prava zadržana.